Schaapskooien

Schaapskooien

Op vijf minuten loopafstand van het Bezoekerscentrum Dwingelderveld vindt u de Ruiner schaapskooi. Een schaapskooi is een stal die dient als onderkomen voor schapen die de heide begrazen. Deze kooi is eigendom van stichting Het Drentse Heideschaap. De Ruiner schaapskudde is open voor bezoekers van mei tot en met september, van ongeveer 10.00 – 17.00 uur. 

Holtinger schaapskudde

In Uffelte aan de Holtingerrondweg 1 ligt de Holtinger schaapskudde. De herders van deze kudde trekken dagelijks met de schapen de heide op. Het vertrek vanaf de kooi vindt tussen 9.30 uur en 10.00 uur plaats en rond 16.30 uur komt de kudde terug naar de kooi. Kom, zeker met uw (klein)kinderen, een keer langs om het spectaculaire aanzicht van vertrek of terugkeer van de kudde te bewonderen!

Schaapskudde Doldersummerveld

Schaapskudde Dwingelderveld

Onder leiding van schaapherder Catrinus Homan en zijn twee honden graast een kudde schapen over de heide van het Doldersummer- en Wapserveld. Deze schapen zijn van het Schoonbeker schapenras. Komt u ook een keertje kijken? De schaapskooi met informatieschuur is te vinden aan de Huenderweg in Doldersum.

Schaapskooi van Lhee

De schaapskooi van Lhee is eigendom van Natuurmonumenten. U kunt deze schaapskooi bezoeken op Achter 't Zaant 4.

Meer informatie over de schaapskooien vindt u op de website van Natuurmonumenten